Martin de Ruiter studeerde accordeon aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, en kamermuziek aan het Rotterdams Conservatorium. In eerste instantie concentreerde hij zich vooral op de hedendaagse muziek. Zo speelde hij met Het Nederlands Blazersensemble, Nederlands Philharmonisch Orkest, Scapinoballet, Slagwerkgroep Den Haag en het Metropole Orkest.
Hij werkte mee aan theaterproducties bij o.a. Toneelgroep Amsterdam, Het Nationale Toneel en Huis aan de Amstel, als speler en als componist.
Als solist en dirigent werkte hij op festivals in Nederland (o.a. in de IJsbrekerserie ‘Nederlandse solisten’ en het festival ‘Musica Sacra’), in Duitsland (o.a. op het festival ‘A*Devantgarde’ in München) en in Frankrijk (o.a. op ‘Octobre en Normandie’ in Rouen, ‘Musicavoix’ in Evreux en ‘Musique Action’ in Vandoeuvre-les-Nancy).

In 1992 begon hij bandoneón te spelen in het ensemble ‘Che Tango‘. In 1995 richtte hij het kwartet ‘El Conjunto’ op, een gezelschap dat hij later uitbreidde tot het kwintet ‘Conjunto Nuevo’. Hij stond hiermee op podia in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Uruguay en Argentinië en verscheen in verschillende TV programma’s (o.a. ‘Reiziger in Muziek’ ‘Zaal Hollandia’ en ‘De Wereld Draait Door’) en op diverse festivals (o.a. ‘Poetry International’, ‘Dunya-festival’ en ‘Festival Internacional en Uruguay Viva el Tango’). En in 2012 opende hij het Internationale Bandoneon Festival in Krefeld, samen met gitarist Kay Sleking.
In 2014 starte hij Capital Tango, een trio met Andreas Suntrop (electrisch gitaar) en Annie Tångberg (cello).
Hij speelde solo-bandoneon in de tango-opera ‘Maria de Buenos Aires’ van Astor Piazzolla in uitvoeringen in Nederland en Japan, en solo-bandoneon in de ‘Misa Tango’ van Luis Bacalov en de ‘Misa a Buenos Aires’ van Martín Palmeri.
Schreef in 2015 muziek voor de theatrale dansvoorstelling MinoTauroTango op teksten van de Uruguyaanse dichter/zanger Juan Tajes. De CD hiervan komt binnenkort uit.
Martin de Ruiter is programmeur stille film en live muziek in EYE Filminstituut Nederland. Hij schreef diverse scores voor stille films o.a. voor ‘Der Mandarin’ (1918): deze score werd live uitgevoerd in het ‘KonzertHaus’ in Wien.


(photo at top page by Linda Franschman)

MARTIN DE RUITER EN KAY SLEKING OPENEN BANDONEON FESTIVAL KREFELD (september 2012)

WESTDEUTSCHE ZEITUNG:
Martin in rehearsal with the Metropole Orchestra
Martin and the Metropole Orchestra